Jutros, oko 6.45 časova, u Ulici vojvode Knićanina, u Novom Sadu, napadnut je radijski voditelj, novinar i pevač  Daško Milinović. Napad se desio kada je novosadski novinar krenuo na posao. Napadači su ga najpre poprskali suzavcem, a zatim udarali metalnom šipkom. Milinović se odmah nakon napada uputio u Urgentni centar, gde je, kako prenosi RSE, policija uzela izjavu od Milinovića.

Napali su me jadnici, dvojica mladih neutreniranih fašista koji su me čekali. Jedan od njih me je poprskao suzavcem, preporučio bih im da za sledeći put kupe bolji suzavac. Krvarim iz ruke, šipka im nije bila lošeg kvaliteta – izjavio je Milinović, a preneo Radio 021.

Ubrzo nakon napada oglasilo se, između ostalih medijskih organizacija i stručne javnosti, i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), zahtevajući da se hitno rasvetli slučaj napada na novosadskog radijskog voditelja Daška Milinovića i da se privedu pravdi počinioci tog opasnog fizičkog napada. Dodajući da je ovaj napad i posledica neprestane kampanje targetiranja neistomišljenika i medija.

Uredništvo Političkog pregleda pridružuje se osudama ovog gnusnog čina, kao i apelima da se on što pre rasvetli i da se počinioci privedu pravdi.

Moramo imati na umu da alarmantna učestalost ovakvih i sličnih događaja u našem društvu pokazuje da se ne radi o pukim “incidentima”, već da su u pitanju pogubni simptomi koji se ispoljavaju kao posledice urušenog i nefunkcionalnog društveno-političkog sistema.

Napadi  i pritisci na novinare, ograničavanje slobode izražavanja i medijskog pluralizma, pojava govora mržnje i uvredljivog rečnika u medijskom prostoru, kao i sve veći broj nerazjašnjenih i neprocesuiranih napada na novinare, predstavljaju ogromne probleme kako za građane/ke i društvo u celini, tako i za demokratizaciju države Srbije i njen opšti progres.

Pad Srbije na 93. mesto, od 180 rangiranih država, na Indeksu medijskih sloboda u svetu (2016. Srbija je bila na 59. mestu), izrazito negativan i kritički izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije na evropskom putu, gde se posebno istaklo loše stanje u medijskoj sferi, samo su neki od pokazatelja u kojima vidimo razloge za opštu i opravdanu građansku zabrinutost i upitanost oko demokratskih kapaciteta države i njenih institucija.

Apelujemo još jednom da se u što kraćem roku rasvetli i razreši ovaj napad na novinara Daška Milinovića i da se počinioci pravično kazne, jer u suprotnom neadekvatno postupanje institucija i nadležnih organa u ovakvim slučajevima samo pospešuje razvoj opasne i nezdrave atmosfere u čitavom društvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here