Preuzeto:

https://news.prensa-latina.cu/?p=36631/2021/05/15/lula-believes-unity-is-strength/

 

Brazilija – Uveren da jedinstvo vodi do pobede, bivši predsednik Luiz Inasio Lula da Silva započeo je petodnevnu posetu Braziliji 3. maja kako bi ponovo uspostavio veze s novim političkim idejama i pokretima uoči izbora za predsednika Brazila 2022. godine.

 

To je prvo putovanje osnivača Radničke stranke (Partido dos Trabalhadores, PT) nakon što je Vrhovni sud potvrdio poništavanje svih njegovih osuđujućih presuda odlukom kojom su bivšem radničkom lideru vraćena politička prava, što mu omogućava da učestvuje u trci za predsednika države. 

 

„To mi je bilo veoma teško. Mislim da je za PT veoma važno da ponovo uspostave odnosi s političkim snagama. Prošlo je mnogo vremena otkako sam se sastao sa strankama“, izjavio je Lula u videu nakon posete glavnom gradu Brazila.

 

On je to putovanje zajedno s aktuelnom predsednicom PT Gleisi Hofman opisao kao uspešno. 

 

Tokom sastanaka s ambasadorima govorio je o potrebi hitne vakcine za sve, o pomoći od 600 reala mesečno (108 američkih dolara), o hitnom kreditu za spasavanje malih i srednjih preduzeća i o investicionoj politici za otvaranje novih radnih mesta. 

 

Pored toga, najavio je široki front levice kao strategiju za pobedu nad aktuelnim predsednikom Žairom Bolsonarom na izborima sledeće godine i osudio katastrofalnu međunarodnu politiku aktuelne vlasti. 

 

„Niko ne zove Brazil na sastanak. Svi su zabrinuti zbog nesposobnosti naše vlade, krčenja šuma, zanemarivanja kovida-19, vakcina i brige za ljude“, rekao je Lula. 

 

Za bivšeg sindikalnog lidera razgovori s ambasadorima drugih zemalja u Braziliji bili su značajni: „Oni znaju da je Brazil međunarodni lider i da se na njega ozbiljno računa. Iznad svega, kad smo razgovarali o borbi protiv siromaštva, bede i gladi, ali i u pogledu zaštite životne sredine jer je naša država stekla veliko poštovanje kad smo doneli odluku da smanjimo krčenje šuma za 80%.“ 

 

Prema rečima poštovanog sociologa i analitičara Emira Sadera, Lulino putovanje u Braziliju bilo je ponovno okupljanje najvećeg brazilskog političkog lidera s gradom u kojem je vodio najbolju vladu koju je ova zemlja ikad imala. Istakao je i da je to ponovno okupljanje snaga koje su ostale bez političkog vođstva usled neuspeha i napuštanja bilo kog perspektivnog pravca od strane aktuelne administracije.

Predhodni članakUPOTREBA SLOBODE
Sledeći članakŠTA JE MENI KOSOVO
Škole sam završio u Novom Sadu i Kuvajtu. Osnovne i master sudije završio na novosadskom Filozofskom fakultetu. Tri decenije se bavim političkim radom. Prošao mnoge neformalne škole iz oblasti politike, uglavnom 90-tih. Angažovan u studentskim protestima 1996/97.godine. Obavljao sam mnoge stranačke funkcije. Od javnih funkcija bio sam Predsednik Skupštine grada Novog Sada, odbornik, pokrajinski poslanik, Zamenik Sekretara za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice. Moja politička ubeđenja su levica i demokratija, protiv rata, autokratije, bilo kakve zloupotrebe vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here