Piše: Margareta Bašaragin

Žuta kuća u Subotici danas je spomenik kulture od velikog značaja. Sagrađena je krajem 19. veka (1880-1883. g.) prema projektu subotičkog arhitekte Titusa Mačkovića, kao jednospratna neorenesansna građevina. Prvobitna namena zgrade bila je da služi za novčani zavod. Nalazi se u samom centru Subotice u Štrosmajerovoj ulici. Danas je tu smešten Učisteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku (Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar).

Lepa, žuta zgrada.

Žuta kuća, izvor: https://visitsubotica.rs/sta-videti/spomenik/zuta-kuca/

Međutim, njeni zidovi kriju mračnu istoriju.

Ove godine krajem leta navršava se tačno osamdeset godina od kada je fašistička okupatorska vlast u Subotici 1941. godine započela masovna hapšenja komunista i komunistkinja, skojevki i skojevaca.

Veliki broj njih zatvoren je upravo u Žutoj kući – zloglasnom mučilištvu. Među njima bilo je i stotinak žena čija je imena zabeležila Magda Simin i koja ovde prilažemo (link: http://www.zenskestudije.org.rs/aktivnosti/339-ne-zaboravimo-zutu-kucu-u-subotici).

Agenti, specijalno školovani u posebnim gestapovskim školama batinali su žene i muškarce kundacima, cokulama, stezali lobanje kaiševima, polugama, stavljali pendreke u vaginalne otvore žena, stezali mošnice muškarcima. Zatvorenice i zatvorenici su svakoga dana od četiri sata ujutru do deset sati naveče bili/e prinuđeni/e da sede licem okrenutim prema zidu, nepomično i bez glasa, a između njih i iza njihovih leđa nalazili su se naoružani žandari. Nije bilo dozvoljeno da se pomere ili da progovore…

Preki sud je novembra 1941. .g  osudio komunistkinje i antifašistkinje Lolu Lauru Vol i Magdu Rac na smrt. Lola (27 godina) je obešena 18. novembra zajedno sa grupom drugova. Magda Rac je pomilovana i dobila je 10 godina robije. Ostale drugarice su prebačene iz Žute kuće u Sudski zatvor u Subotici. Marta 1942. g. sudilo im se pred Vojnim sudom – njih 30 osuđeno je na robiju od 6 meseci do 15 godina. Poslate su u logore i zatvore: Marijanostru, Komarom, koncentracioni logor u Bačkoj Topoli, sabirne centre u Budimpešti, zatvor u Segedinu, Bergen-Belsen, Ravensbruk, Dahau, Armija – istražni zatvor u Novom Sadu…

Sve koje su imale kraće vremenske kazne su se tokom Drugog svetskog rata uključile u ilegalni pokret.

Žuta kuća bila je sedište Gestapoa sve do kraja Drugog svetskog rata.

1967. g. je u spomen na nastradale postavljena spomen ploča desno od ulaza Žuta kuća-svedok tvojih sećanja, deo tvoje svesti 1941-1944.

2019. je u unutrašnjosti zgrade postavljana spomen ploča žrtvama 1944/45. g.

Zgrada Žute kuće se trenutno restaurira.

Pozivam Vas da zajednički obeležimo ovu tužnu godišnjicu i ne dopustimo da se stradanja naših saborkinja antifašistkinja i saboraca antifašista zaborave!

Grob Lole Vol na Jevrejskom goblju u Subotici, izvor: http://groblje.josu.rs/sektor-5-red-32-grobno-mesto-3/
Magda Simin, izvor: Magda Bošan Simin i Nevena Simin, 2009, Zašto su ćutale? Majka i ćerka o istom ratu, Futura publikacije, Ženske studije i istraživanja, Novi Sad

Ženske studije i istraživanja Novi Sad, podružnica u Subotice realizuje projekat „Antifašistkinje subotice: skojevke, partizanke AFŽovke koji finansira Rekonstrukcija ženski fond, Beograd (maj 2021 – dec. 2021). Cilj projekta je doprinos kolektivnom znanju i sećanju na doprinose žena tokom istorije u borbi protiv fašizma i očuvanju mira, kroz istraživanje i beleženje životnih priča znamenitih antifašistkinja Subotice (skojevki, partizanki i AFŽovki).

 

 

Margareta Bašaragin, diplomirala je i magistrirala na Odseku za germanistiku Filozofskog fakulteta UNS. Doktorirala je na ACIMSI Centru za rodne studije UNS u Novom Sadu na temi „Interakcija roda, jezika i kulture u formiranju identiteta učenica osmog razreda osnovne škole u procesu dvojezične nastave u Vojvodiniˮ. Od 2007. radi u nastavi kao nastavnica nemačkog i engleskog jezika. Poverenica je ogranka Udruženja „Ženskih studija i istraživanja“ Novi Sad u Subotici od 2020. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here