Koliko je zapravo nova nova francuska Vlada ?

0
246
Place de la Concorde , Paris , France

Koliko je zapravo nova nova francuska Vlada?

Iako se o potezima i planovima nove francuske vlade još uvek ne može puno toga reći, uočljive su Makronove poruke u njenoj rekonstrukciji. Prioriteti Predsednika Republike Francuske su vidljivi, a to su kontinuitet predsedničkih reformi, rodna ravnopravnost i Kovid-pandemija.

Nova francuska vlada formirana je 6. jula 2020, usred pandemije izazvane koronavirusom. Čak i ako sam tajming njenog formiranja nije bio predmet komentara u francuskoj i međunarodnoj štampi, ipak je Olandov bivši savetnik Gaspar Gancer već izneo zabrinutost kada je reč o stabilnosti nove Kasteksove vlade. U članku objavljenom u Le Mondu, Gancer nas upozorava da sastav ove vlade uopšte ne liči na obećanja koje je davao Emanuel Makron na početku svog mandata.

Kakav je sastav nove francuske vlade? Da li se zapravo radi o novom programu, o nekakvoj „promeni plana” radi primene novih mera predsednika Makrona? I, koliko je zapravo nova, ova nova vlada, po svom sastavu, ali i po delima koja se očekuju od nje?

Nova vlada Žana Kasteksa (Jean Castex) je već treća ministarska rekontrukcija od početka mandata predsednika Emanuela Makrona, tj. od 14. maja 2017. godine. Tokom prve vlade, bivši premijer Eduar Filip je prihvatio ostavke više važnih ministara, kao što su to učinili Silvi Gular (ministarka odbrane), Fransoa Bajru (ministar pravde) i Mariel de Sarne (ministarka evropskih poslova). Do ovih ostavki je došlo posle tekstova, objavljenih u poznatim levičarskim novinama Le Canard Enchainé, o zloupotrebama evropskih fondova od strane pomenutih ministara. Druga vlada Eduara Filipa je razrešena posle lokalnih izbora juna 2020. godine, tokom kojih je on kao premijer podneo ostavku kako bi postao gradonačelnik grada Avra.

Žan Kasteks

Francuska štampa predstavlja Žana Kasteksa kao dosad nepoznatu figuru francuskog javnog života. Novi premijer je često ocenjivan kao birokrata i funkcioner, ali su ga francuski glasači već birali na četiri različita položaja na opštinskim i regionalnim izborima. Kasteks je bivši Republikanac (desničar) koji se iščlanio iz te partije tokom nominacije za premijera, da bi potom postao član Makronove stranke, En Marša. U svom prvom intervjuu posle izbora za premijera, Kasteks se predstavio kao „socijalni degolista”, tj. „socijalni” sledbenik Šarl de Gola. Međutim, ta je etiketa prekomerno korišćena u francuskom javnom životu. Gotovo da svaki konzervativni političar govori o sebi kao o degolisti, što dovodi do toga da francuski birači gube predstavu o pravoj ideji degolizma.

Novine u Kasteksovoj vladi

Najočiglednija promena u novoj vladi je njena veličina. Broj njenih ministara i sekretara, snažno je kritikovala francuska opozicija i štampa: ovaj kabinet je sa 42 člana najveći u istoriji Pete francuske republike. Tako veliki broj ministara (16), zamenika ministara (14) i državnih sekretara (12) može se objasniti kompleksnim zadacima Vlade nastalim zbog Kovid-pandemije.

„Bivši“ desničar Žerald Darmanan je preuzeo poziciju „bivšeg“ levičara Kristofa Kastanera u ministarstvu unutrašnjih poslova, inače vrlo kritikovanom zbog lošeg rukovođenja policijom tokom protesta „Žutih prsluka“. Darmanan je, još pre izbora za ministra unutrašnjih poslova, izjavio da bi bezbednost trebalo da bude jedan od glavnih prioriteta Makronovog mandata.

Za novog ministra pravde je postavljen verovatno najpoznatiji – ali i vrlo kontroverzni – francuski advokat, Erik Dipon-Moreti, što je dovelo do snažne reakcije Ujedinjenih sindikata francuskih sudija. Sindikat je saopštio da se njegova nominacija može shvatiti kao „objava rata“, budući da Dipon-Moreti navodno „prezire magistrate“ (sudije). Program novog ministra je, po rečima tog sindikata, „totalno suprotan“ sindikalnom programu.

Premijer Kasteks je nedavno izjavio da će plan ekonomskog oporavka vredan 100 milijardi evra imati tri prioriteta: zaposlenost, industriju i ekološku tranziciju. Plan će biti predstavljen 24. avgusta tokom sledeće ministarske konferencije.

Prisustvo klasičnih Makronovih ideja

Prilikom poređenja ove sa bivšim vladama i idejama Emanuela Makrona, prva vidljiva konstanta u novom Kasteksovom sazivu jeste prisustvo i desničarskog i levičarskog diskursa. S jedne strane, Kasteks se predstavlja kao borac za francusku nižu i srednju klasu („La France d’en bas“, tj. „donja, niža Francuska“). Tokom njegovog govora u Domu za žene žrtve nasilja, Kastex je saopštio da: „Društvo (francusko) ima dužnost da vas brani i da potisne ono što vam je urađeno“. Sa druge strane, Kasteks je rešen da što brže dovede do kraja kontroverznu penzionu reformu, koju su započele bivše vlade, i koja je do sada, po zvaničnim informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Francuske, dovela do protesta blizu 800.000 ljudi. Pandemija Kovida je, međutim, preusmerila pažnju nove vlade na druge prioritete, pa se ona trenutno koncentriše na mere u oblastima obrazovanja i ekonomskih reformi. Po rečima novinara Uga Garniea, „nesigurnost je postala novi prioritet Kasteksove vlade“.

Međutim, „klasične“ ideje Emanuela Makrona, kao što je rodna ravnopravnost, mogu se uočiti i u ovom novom vladinom sazivu: poštuje se jednaka zastupljenost žena i muškaraca u vladi. Ona ima 8 ministarki i 8 ministara, kao i 14 državnih sekretarki i 13 sekretara. Među njima se nalaze i bivši ministri Bruno Le Mer (ministar privrede, finansija i plana za oporavak), Žan-Mišel Blanke (ministar prosvete, omladine i sporta) i Žan-Iv Le Drian (ministar evropskih i inostranih poslova). Ovi ministri su već bili članovi prve vlade Eduara Filipa, što bi se sa Makronove strane moglo tumačiti kao želja za kontinuitetom i stabilnošću. Ova tri ministarstva su pod budnom medijskom pažnjom, budući da Evropski plan za oporavak od Koronavirusa veoma zavisi od sporazuma između Angele Merkel i Emanuela Makrona, što istovremeno ukazuje na značaj Ministarstva privrede Francuske, koje je od nedavno preimenovano i dobilo novo ime zbog usvojenog Plana za oporavak. Ministar prosvete je, takođe, u fokusu medija zbog reforme javnog obrazovanja.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here