Tekst preuzet:

https://www.newstatesman.com/world/europe/2021/02/how-pro-independence-parties-triumphed-catalan-election

Secesionističke stranke pojačale su većinu u Kataloniji, uprkos velikom porastu podrške vladajućim španskim socijalistima.

 

Bez obzira što su bili u senci pandemije Covid-19, rezultati regionalnih izbora u Kataloniji, održanih 4. februara, pokazali su da pitanje nezavisnosti i dalje dominira u ovoj španskoj pokrajini.

Katalonske partije koje se zalažu za nezavisnost osvojile su po prvi put više od 50% glasova i 74 od 135 mesta u regionalnom parlamentu, što je povećanje za četiri mesta u odnosu na izbore 2017. godine. Krajnje desničarska stranka Vox takođe je uspela da osvoji svoja prva mesta u regionalnom parlamentu.

Izbori su nastupili tri godine nakon što su secesionističke regionalne vlasti jednostrano proglasile nezavisnost, kao posledicu  nezakonitog referenduma, što je dovelo do najgore političke krize u Španiji u poslednjih nekoliko decenija.

Podrška nezavisnosti Katalonije od tada se smanjuje usled podela među secesionističkim partijama: anketa katalonske vlade sprovedena prošlog meseca pokazala je da je 49,9% Katalonaca protiv nezavisnosti, a 45,1% za. To je pad od 49%, u odnosu na istu anketu iz oktobra 2017. Ovogodišnji nizak odziv na biralištima od 53%, u odnosu na 79% na izborima 2017. godine – delimično zbog straha od korona virusa – možda je favorizovao partije koje se zalažu za nezavisnost, čije su pristalice bile više mobilizovane.

Katalonska socijalistička partija (PSC), pro-sindikalna regionalna verzija vladajuće stranke Španije, završila je na prvom mestu, osvojivši 33 mesta i 23%glasova, ali će se teško izboriti za formiranje vlade, jer će joj biti potrebna podrška Katalonske republikanske levice (ERC), koja se zalaže za nezavisnost, a osvojila je drugo mesto i 33 mandata, sa 21,3% glasova i krajnje levice En Comu Podem (In Common We Can), koja je zauzela peto mesto (6,9%) i osvojila osam mesta.

Secesionističke partije potpisale su dokument pre izbora u kome su navele da odbijaju da podrže PSC (Socijalistička partija Katalonije) u slučaju pobede Salvadora Ilje, kandidata te stranke i bivšeg španskog ministra zdravlja. Inicijativa je potekla od građanske grupe nazvane „Katalonci za nezavisnost“ i osmišljena je da odagna strah od toga da će se Katalonska republikanska levica udružiti sa PSC.

Analitičari su umesto toga predvideli da će najverovatniji scenario biti nova katalonska vlada formirana između umerenog ERC-a, stranke desnog centra Zajedno za Kataloniju, koja se zalaže za nezavisnost i zauzela je treće mesto sa 32 mesta i 20% glasova i krajnje levice, stranke Kandidatura za narodno jedinstvo, koja je osvojila devet mesta i 6,7% glasova.

„Vlada stranaka koje se zalažu za nezavisnost je 99% izvesna, uprkos tenzijama među njima“, izjavio je za New Statesman Pablo Simon, politički analitičar sa Univerziteta Karlos III (Carlos III) u Madridu, „ERC ne može da formira koaliciju sa socijalistima, ili sa krajnjom levicom, jer bi tako izneverila vlastite pristalice.“

Ako ERC bude na čelu nove katalonske vlade, malo je verovatno da će to prouzrokovati novi raskol sa Madridom poput onog iz 2017. godine, jer je stranka više naklonjena tome da pregovara o zakonski priznatom referendumu. Prema Oriolu Bartomeusu, političkom komentatoru sa Autonomnog univerziteta u Barseloni: „U Kataloniji će postojati vlada koja se zalaže za nezavisnost, ali bilo kakav razgovor o organizovanju novog, jednostranog, referenduma više je stvar retorike nego konkretne akcije“.

U obraćanju nakon prebrojavanja izbornih rezultata, Pere Aragones, vršilac dužnosti katalonskog predsednika, koji je predvodio ERC tokom predizborne kampanje, pozvao je španskog premijera Pedra Sančeza da započne razgovore o referendumu. „Imamo neizmerno veliku snagu da ostvarimo referendum i katalonsku republiku“, rekao je Aragones.

Aragones ne krije da je obožavalac Škotske nacionalne stranke, koja je na putu da osvoji apsolutnu većinu na škotskim parlamentarnim izborima u maju. SNP (Scottish National Party) se nada da će joj nepopularnost britanskog premijera Borisa Džonsona i “Bregzita” u Škotskoj, kao i pandemija koja podstiče raspoloženje za nezavisnost, pomoći u njenim naporima za drugi referendum o nezavisnosti.

Brisel će sa zanimanjem posmatrati katalonski izborni rezultat, jer je Katalonija velika evropska ekonomska sila koja daje 19% španskog BDP-a. Španija očekuje da će dobiti 140 milijardi evra iz fonda Evropske unije za obnovu, ali to delom zavisi od kontinuirane političke stabilnosti u Kataloniji. Pobeda ERC-a i PSC-a garantovaće neophodnu stabilnost, navodi Economist Intelligence Unit.

Enrik Džulijana, španski autor i novinar, rekao je za državnu televiziju RTVE: „Za špansku vladu i regije (poput Katalonije) ključni izazov u ​​narednih šest meseci biće dobijanje sredstava za obnovu iz EU, a za to je neophodna politička stabilnost.“

Proboj krajnje desničarske stranke Vox, koja je osvojila 11 mesta i 7,6% glasova, preti da dodatno polarizuje politiku u Kataloniji. Stranka je treća po veličini u nacionalnom parlamentu Španije sa 52 poslanika. Zalagala se za kriminalizaciju stranaka koje su za nezavisnost i za deportaciju ilegalnih migranata iz Katalonije – regije sa velikom muslimanskom populacijom, uglavnom iz Maroka.

Više od 9.000 od ukupno 64.000 potvrđenih smrtnih slučajeva od korona virusa u Španiji, je iz Katalonije, druge najteže pogođene regije, a Iljina predizborna kampanja bila je usredsređena na ulaganje u zdravstvo i privredu. Takođe se usmerio na napore na zbližavanje katalonskog društva nakon decenije podela. „Većina (ljudi) želi da ide dalje, a PSC je jedini način da se to i uradi“, rekao je tokom kampanje.

Ipak, izgleda da izborni rezultat pokazuje da će pitanje nezavisnosti opstati.

Havijer Serkas, španski romanopisac čija se nova knjiga „Nezavisnost“ dotiče secesionističkog pitanja, izjavio je za New Statesman: „Katalonska elita bila je ta koja je srednju klasu i radničku klasu izvela na ulicu da podrži nezavisnost 2012. godine, ali potrebne su godine da se sanira ova podela “.

 

Tekst pisao:

Graham Keli, slobodni novinar sa sedištem u Madridu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here