U Amsterdamu (Holandija) je u subotu 05.09.2020. održana konferencija pod nazivom “Reset” i pokroviteljstvom PES (Partije evropskih socijalista), Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu (S&D), a u organizaciji Fondacije za evropske napredne studije i Holandske laburističke partije  (Partij van de Arbeid – PvdA). 

U radu Konferencije su učestvovali stručnjaci, akademici, političari leve orijentacije i oni koji sebe smatraju progresivcima. Među poznatim imenima govorili su nobelovac Džozef Štiglic, predsednik PvdA Lodewijk Asscher, Diedrik Semson – šef kabineta izvršnog potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa, ekonomisti Karlota Perez, An Petifor, Andres Rodrigez-Pose, Arjan Ležur i Arno But, zatim autor i novinar Martin Sandbu, zamenik direktora OECD, Grejs Perez-Navaro, predsednik Italijanskog fonda za inovacije, Frančeska Bria, kao i bivši italijanski ministri Fabricio Barka i Andrea Renda, potom potpredsednica “Rimskog kluba” Sandrin Dikson-Deklev, Marlen Stiker – osnivač “The Digital City”, naučni istraživač Emilija Smeds, Masimo Florio – član upravnog odbora Fondacije “Žan Mone” i mnogi drugi. 

https://www.pes.eu

Sam naziv konferencije – Reset prema digitalnoj, klimatskoj i regionalnoj pravdi – dat je prema analogiji za resetovanje računara, tj. postupak ponovnog pokretanja sistema nakon njegovog gašenja, uzrokovanog preopterećenjem i nefunkcionalnošću. Covid-19 je doprineo da globalna ekonomija dođe do takvog ponovnog pokretanja.

Zaključak ove konferencije je da je Evropi potrebno novo resetovanje. Posle pandemije Covid-19, niko ne želi vraćanje ekonomije koja ugrožava planetu, javno zdravlje i prihode i koja dovodi do sve većih nejednakosti. 

Potrebno je resetovanje, jer se jedino tako može izgraditi sistem u kome održivost preovladava nad iscrpljivanjem resursa; gde su ekonomske mogućnosti i bogatstva ravnomerno raspoređeni među ljudima i regionima, i nisu skoncentrisani u rukama malog broja bogatih, ili u velikim urbanim aglomeracijama; potreban je sistem gde ekonomija nije špekulacija, već podrška realnoj privredi.

Neophodno je što pre izaći iz postojeće krize kako bi se izgradila poštena i održiva post-korona ekonomija, a za to je Evropi potrebno progresivno liderstvo. Učesnici konferencije su spremni da preuzmu to liderstvo.

Konferenciji je prisustvovalo preko 100 učesnika, a skup je putem interneta pratilo i preko 250 osoba iz čitave Evrope. 

Učesnici konferencije, su se u njenom zaključku, složili da se moraju dati progresivni odgovori na velike izazove sa kojima se danas suočava Evropa, a to su: stvaranje poštenog digitalnog društva, davanje podrške ekonomski zaostalima, premošćavanje regionalnih podela, obezbeđivanje budućnosti za mlade, razvijanje strategija za gradove, kao i poresku pravdu i zelenu tranziciju. 

Predsednik PES-a Sergej Stanišev je rekao:

“Resetovanje je upravo ono što je potrebno Evropi i Holandiji. Moramo ponovo pokrenuti naše privrede i imati održivi rast koji podržava evropske klimatske, digitalne, regionalne i socijalne ciljeve. Covid-19 nam je otkrio mnoge nedostatke. Važnosti kvalitetnih javnih usluga, socijalne zaštite i vladine podrške, danas su još očiglednije.”

Stanišev je, takođe, naglasio značaj Evropskog zelenog sporazuma, progresivnog pristupa pravednoj tranziciji i važne uloge Izvršnog potpredsednika Evropske komicije, Fransa Timermansa. 

 

Predhodni članakPrikaz: Levi populizam Šantal Muf
Sledeći članakŽene će promeniti sve(t)!
Škole sam završio u Novom Sadu i Kuvajtu. Osnovne i master sudije završio na novosadskom Filozofskom fakultetu. Tri decenije se bavim političkim radom. Prošao mnoge neformalne škole iz oblasti politike, uglavnom 90-tih. Angažovan u studentskim protestima 1996/97.godine. Obavljao sam mnoge stranačke funkcije. Od javnih funkcija bio sam Predsednik Skupštine grada Novog Sada, odbornik, pokrajinski poslanik, Zamenik Sekretara za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice. Moja politička ubeđenja su levica i demokratija, protiv rata, autokratije, bilo kakve zloupotrebe vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here