VRATITE GA NA TWITTER

0
296
Vratite ga na twitter

 

 

Preuzeto sa: IPS

Nikolaos Gavalakis | 15.01.2021

VRATITE GA NA TWITTER

Zabraniti Donalda Trampa na Twitter-u je pogrešno. Nekoliko tehnoloških korporacija ne bi trebalo da odlučuju o tome ko može da izrazi svoje mišljenje. 

Oduzeta mu je omiljena igračka. Dva dana nakon što su njegove pristalice nasilno upale i opljačkale zgradu američkog Kongresa, služba za mikroblogovanje Twitter-a konačno je zabranila objave Donalda Trampa, najmoćnije osobe na Planeti, i to zauvek. Facebook je već dan ranije blokirao njegov račun na neodređeno vreme. Komentatori, novinari i političari širom sveta pozdravili su ovu odluku, a Sacha Baron Cohen (kod nas poznatiji kao komičar Borat) je tvitovao: “Ovo je najvažniji trenutak u istoriji društvenih medija”. 

Od petka, 8. januara, gotovo 89 miliona Trampovih sledbenika na Twitter-u obavešteno je da je nalog @realDonaldTrump trajno suspendovan, zbog “jezika koji podstiče na nasilje”. Navedena su dva Trampova tvita objavljena tog dana: 

U prvom, Tramp se obratio grupi od “75.000.000 velikih američkih patriota”, koji su glasali za njega i obećao im da će imati “DŽINOVSKI GLAS još dugo u budućnosti: oni neće biti omalovažavani, ili tretirani nefer, na bilo koji način, u bilo kom obliku, ili formi!!!” Uskoro je opet tvitovao: “Za sve koji su pitali, neću ići na Inauguraciju 20. januara”. 

NEJASNA POLITIKA TWITTER-A

Prema Twitter-u, (ove) dve (Trampove) kratke poruke podrške, prekršile su politiku (kompanije) u vezi sa “glorifikacijom nasilja”. Vrlo nejasno objašnjenje (Twitter-a) sugeriše tumačenja Trampovih tvitova, uključujući tu i najavu njegovog odsustva sa ceremonije, na način da bi ti tvitovi mogli da se shvate kao podsticanje na činjenje nasilnih dela. “Naša je odluka da će pomenuta dva tvita verovatno podstaći druge da ponove nasilje koje se desilo 6. januara 2021.”

Izvinite, šta? Posle skoro 56.000 tvitova, hiljada laži i groznih uvreda, teorija zavere, lažnih izjava o pokradenim glasovima i navodnoj izbornoj prevari, kao i apelima da se dva puta glasa i time počini krivično delo – dve, pomenute, bezazlene izjave bile su dovoljne da okončaju prisustvo Trampa na društvenim mrežama?

Iako je tačno da odlazeći predsednik tradicionalno prisustvuje inauguraciji svog naslednika, Trampovo neprisustvovanje (sa čime se slaže i Džo Bajden) ni na koji način ne bi trebalo posmatrati kao ozbiljan prekršaj. Zvuči kao krhka osnova za važnu ulogu  (koju je preuzela) tehnološka (tj. IT) kompanija.

Potez tehnoloških giganata je lukav. Pre svega, on je ilustracija moći, bez presedana, koju su stekli neki generalni direktori iz Silicijumske doline

Tehnološki giganti su se takođe usmerili i na aplikaciju „Parler“, koju pobornici Trampa koriste umesto Twitter-a za svoju komunikaciju. Parler je bio najprodavanija aplikacija u Google i Apple radnjama, ali je za vikend uklonjen. Pored toga, Amazon web services više ne podržava Parler, tako da kontraverznoj samoproklamovanoj “Social Speech Social Network” više nije moguće pristupiti.

OPASAN PRESEDAN

Potez tehnoloških giganata je lukav. Pre svega, on ilustruje moć, bez presedana, koju su stekli neki generalni direktori iz Silicijumske doline. Samo jednim klikom miša ućutkali su najmoćnijeg čoveka na Planeti. Pošto je reč o privatnim kompanijama, one imaju svoja “pravila korišćenja” (terms of use), koji im omogućavaju da slobodno odluče o tome ko će dobiti pristup, a ko ne. Iako je to legalno (barem u SAD), suspendovanje Trampa pokazuje monopol tehnoloških giganta, koji sprečava da se neko prebaci na druge društvene mreže, bez gubitka velikog broja digitalnih kontakata. Takođe to ilustruje i kako se lako kraljevi Silicijumske doline mogu rešiti Parlera, svog jedinog konkurenta u usponu.

Dalje, Twitter & Co. su stvorili opasan presedan zabranom Trampa. U prošlosti su palestinski aktivisti često bili zabranjivani na društvenim mrežama. Sada, disidenti širom sveta moraju biti zabrinuti oko svog daljeg pristupanja mrežama. Ako se ovaj potez, koji liberali široko odobravaju, bezuslovno prihvati, Zuckerberg i slični njemu, shvatiće da je njihova fantazija tehno-svemoći uspela i brzo će se prilagoditi promenama politike.

U momentu kada mu je ostalo manje od dve sedmice na mestu predsednika SAD, Donald Trump je bio laka meta. Velika tehnološki sistem je godinama zarađivao milijarde dolara od Trampovih izliva – da bi ih zaustavio na samo nekoliko dana pre nego što je ovaj morao da preda Belu kuću. Licemeri su odjednom postali hrabri.

PROGRESIVCI BI MOGLI BITI SLEDEĆI 

Štaviše, tehnološke kompanije imaju smernice za sadržaje koji dosledno i ujednačeno podstiču neverovatne stvari: Ajatolah Hamnei i dalje sme da tvituje pozive na nasilno uništavanje „cionističkog režima“. Izgleda da sila odgovara na politički pritisak. Ali, društveni mediji postali su digitalna agora za razmenu mišljenja i nije prikladno da samo nekoliko kompanija budu “redari”.

Ipak, progresivne snage ne smeju dozvoliti da ih Twitter-ova akcija odvrati od ključnog pitanja: Kakvu ulogu imaju tehnološke kompanije u našim društvima i kako se one mogu naterati da deluju za opšte dobro? Profesor psihologije Geoffrei Miller piše: „Twitter je de facto javna komunalna služba i trebalo bi da deluje nestranački, kao što to čini i elektrodistributivno preduzeće.“ Argument da bi tehnološki giganti, kao privatna preduzeća, trebalo da budu slobodni da određuju svoju politiku, posebno je levičarima težak za prihvatanje. Na kraju krajeva, progresivci (levičari) i sindikati godinama se bore protiv nedostojnih uslova rada u gotovo neregulisanoj ekonomiji privremenih i povremenih poslova (gig ekonomiji).

Antipatija prema Trampu ne bi trebalo da sakrije osnovni problem. Naravno, njegovo ponašanje je bilo krajnje neodgovorno. Ali, velika tehnologija ne sme biti slobodna da odlučuje o tome koja su mišljenja prihvatljiva, a koja ne. Ovde se ne radi o osobi, već o principu. Iako mnogi posmatrači veruju da je ućutkivanje Trampa opravdano, to se ne može prihvatiti. Ako ova praksa prevlada, sledeći put druga strana može imati koristi – ili gubitke. Ko može da garantuje da generalni direktori iz Silicijumske doline neće uskoro imati i nekog čestitog demokratu na nišanu?

TRAMPOVO MUČENIŠTVO 

Treba li svim mišljenjima dozvoliti slobodno izražavanje? Naravno da ne. Međutim, brojna pravila i zakoni o tome već postoje. U većini zemalja su pretnje, klevete i podsticanje na nasilje, između ostalog, nezakonite; u Nemačkoj je negiranje holokausta krivično delo. Tehnološke kompanije prelaze granicu, dozvoljavajući sebi da ućutkaju politička mišljenja kojima nisu zadovoljne i eliminišu dosadne konkurente, sve u ime pravde. Sloboda govora često je jedini način da se odbrani istina i vrednosti, diskurs i demokratija.

Tramp je moćan pojedinac. Obično su ti, koji se ućutkuju, nemoćni. Poslednjih dana mnogi nalozi na društvenim mrežama su suspendovani: Twitter nije blokirao samo desničarske kanale, već i levi podcast Red Scare i People’s City Council of Los Angeles (Narodno gradsko veće Los Anđelesa), lokalnu grupu koja nadgleda zakonitost rada kompanija.

Na kraju, postavlja se pitanje efikasnosti takve mere. „Ako obesite despota, on će postati mučenik“, kaže Tom Valker (koji se pojavljuje kao izmišljeni novinar Jonathan Pie). Posle napada na Kapitolu, Tramp je bio univerzalno osuđen i okrenut leđima uza zid. Ali, sada bi “velika tehnologija” mogla da natera Trampa i njegove pristalice da dobiju zamah: „Ovo je pobeda za Trampa“.

Zaista, Silicijumska dolina mu nudi savršeni dar za rastanak: žrtvu. Generalni direktori, Big Tech – kompanija, ponovo oživljavaju Trampa, koji je sistematski zavodio svoje obožavaoce da veruju da se (upravo) on jedini bori protiv elita. Ovog puta Trampu olakšavaju da preuzme ulogu opozicije – one koja je van vlasti.

Pročitajte i

ANTI-POLITIKA

KORONA I MEDIJI

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here