Neuspešni švedski model je razotkrio mitove skeptika izolacije (lockdown)

0
316

 

Preuzet tekst od The Guardian

Sweden’s Covid-19 failures have exposed the myths of the lockdown-sceptics

21.12.2020.

Neuspešni švedski model je razotkrio mitove skeptika izolacije (lockdown)

Strategija “imuniteta krda” koja je dovela do katastrofalne stope smrtnosti u Švedskoj bila bi još opasnija za Veliku Britaniju.

Mnogo se čudnih stvari dogodilo u 2020. godini, ali jedna od najčudnijih bila je ljubavna veza između britanskih Kovid skeptika i Švedske. Ispostavilo se da je to bila nesrećna veza, koja se završila tragično, međutim, dok je trajala bila je veoma intenzivna. 

Tokom većeg dela ove godine, protivnici mera za kontrolisanje virusa pozivali su se na Švedsku kao na libertarijanski raj, ukazujući da Kovid-19 može biti pod kontrolom i bez nametanja restriktivnih mera države.

Nedavno, ovakvi glasovi su se ućutali. Nije teško objasniti zašto. Poslednjih dana, nordijski susedi, Finska i Norveška, nude Švedskoj hitnu medicinsku pomoć, jer su bolnice u Stokholmu preplavljene. Infekcije i smrtni slučajevi drastično rastu, a kralj Švedske je neočekivano kritikovao nejasnu stategiju švedske vlade. 

Bez presedana, ali nimalo iznenađujuće: Švedska je dostigla stopu smrtnosti, koja je približno deset puta veća nego u susednoj Norveškoj i više od deset puta veća nego kod drugog suseda, Finske. Najnoviji izveštaj švedske vlade potvrđuje da država nije uspela da zaštiti ranjive. Mats Person (Mats Persson), bivši savetnik vlade Velike Britanije, rekao je o svojoj matičnoj zemlji: “Za švedski socijalni model –  koji je u velikoj meri osmišljen oko države, da bi svima pružio jednake šanse i zbrinuo ugrožene – ovo će ostaviti veoma teško moralno nasleđe.”

Švedska je bila hvaljena do nebesa od strane Kovid skeptika. U maju je Širil Džejkobs (Sherelle Jacobs) napisala u Dejli Telegrafu: “Kako vreme odmiče, Švedska liči na uspešnu priču… Dugoročno Švedska je u mnogo boljem položaju od zemalja koje uvode izolaciju.” U međuvremenu, Kristofer Snoudon (Christopher Snowdon), sa Instituta za ekonomske poslove (Institute of Economic Affairs – londonski, desničarski, tink tenk, prim. prev), rekao je da je Švedska pokazala “razumniji način da uravnoteži rizik, slobodu i ekonomiju”. 

Da bismo shvatili u kojoj meri je ovo bio pogrešan pristup, važno je napomenuti da je Švedska pri ulasku u pandemiju imala nekoliko velikih prednosti u odnosu na Britaniju. Prvo, ona je daleko manje urbanizovana država od  Velike Britanije, a virus se daleko brže širi u gusto naseljenim mestima. Dok Velika Britanija ima 273 stanovnika po kvadratnom kilometru, Švedska ih ima samo 25. 

Drugo, Švedska, u ukupnoj populaciji, ima najveći broj samaca na svetu: 42,5% domaćinstava su samci, u poređenju sa samo 29,9% u Velikoj Britaniji. Očigledno je da se virus daleko brže širi u kući, a sredine sa velikim, višegeneracijskim domaćinstvima, najviše stradaju. 

Da bismo pojmili šta bi se dogodilo da je Velika Britanija sledila švedski model, moramo da uporedimo rezultate Švedske sa onima u sličnim zemljama, koje joj se nalaze u susedstvu. S obzirom na to da je u Švedskoj stopa smrtnosti deset puta veća nego kod njenih suseda, zamislite haos koji bismo imali da smo pomnožili stopu smrtnosti u Velikoj Britaniji sa deset. 

Takođe, ne samo da nije bilo ekonomskog dobitka za Švedsku  – zapravo, privreda je doživela veći udarac u odnosu na susede – nego je zemlja istovremeno ostvarila i mnogo lošiji rezultat, kada je u pitanju zdravlje stanovništva. Švedska virološkinja Lena Einhorn dala je o tome zaključak: “Švedska strategija pokazala se kao dramatičan neuspeh.” 

Ovaj zaključak je važan, ne samo zato što su zdravlje i životi ljudi u opasnosti, već zato što švedski eksperiment otkriva neuspehe osnovnih teorija Kovid skeptika.

Kontroverzni švedski, državni, epidemiolog Anders Tegnel (Anders Tegnell) predvideo je letos da će, s obzirom na visoku stopu infenkcija tokom proleća, njegova zemlja imati “visok nivo imuniteta i da će broj slučajeva tokom zime verovatno biti veoma nizak”. 

Sada znamo da je katastrofalno pogrešio. Ali nije bio jedini, njegova teorija bila je identična onoj na koju se i dalje pozivaju britanski Kovid skeptici. 

Sunetar Gupta (Sunetra Gupta), glavni autor i potpisnik Deklaracije iz Grejt Beringtona (Great Barrington Declaration, American Institute for Economic Research, Great Barrington, Massachusetts –  Deklaracija u suštini zagovara pristup protiv nametanja izolacije stanovništva, kao mere u borbi protiv Kovida, prim. prev.), tvrdio je u maju da je u Veliku Britaniju “epidemija došla i da je na izmaku u ovoj zemlji… zbog jačanja imuniteta”. Jedan od vodećih Kovid skeptika, Majkl Jidon (Michael Yeadon), napisao je da je, zahvaljujući “prethodno stečenom imunitetu”, “pandemija efektivno završena”. 

To su te iste propale teorije koje i dalje, navode Kovid skeptike da tvrde da je bezbedno pustiti virus da se slobodno širi i da bi trebalo zaštiti samo stare i zdravstveno ranjive osobe. 

Jedna od zabrinjavajućih odluka, tokom 2020. g, bila je da se puno energije potroši na „naduvavanje“ švedskog modela, dok su zemlje poput Australije, Japana, Južne Koreje, Tajvana i Novog Zelanda razvijale svoje uspešne modele, zasnovane na oštrom suzbijanju virusa odlučnom akcijom: sve su one iskusile samo delić prosečne evropske stope inficiranosti korona virusom. 

Ovde nema mesta za trijumfalizam, ali kada tražimo model iz kojega ćemo učiti, nisu nam potrebne švedske lekcije. Bolja lekcija je ona jednostavna, kojom su nas naučili naši australijski i novozelandski rođaci: udari virus što jače možeš. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here