Duh „semafor koalicije” predvođene levicom se uzdiže nad Nemačkom

Regionalni izbori zadali su udarac stranci Angele Merkel

Piše: Džeremi Klif

U mojoj kolumni u ovonedeljnom izdanju New Statesman-a pisao sam o skromnoj mogućnosti, koju ne treba potceniti, da „semafor koalicija” predvođena levicom preuzme vlast u Nemačkoj nakon saveznih izbora 26. septembra. Ovaj termin odnosi se na koaliciju sačinjenu od strane Socijaldemokratske partije levog centra (SDP), Zelenih (levog centra) i desnih liberala Slobodni demokrati (FDP), tako nazvanu jer su njihove boje crvena, zelena i žuta. Da budem jasan, još uvek je najizglednije da će stranka desnog centra, Hrišćansko-demokratska unija (CDU)  Angele Merkel nastaviti da vodi najveću ekonomiju Evrope, verovatno u koaliciji sa Zelenima. Ipak, dva izborna rezultata u jugozapadnoj Nemačkoj poboljšala su izglede „semafor  koalicije“.

Dok ovaj tekst nastaje, čini se da će „semafor  koalicija“ trenutno na vlasti u saveznoj državi Rheinland-Pfalz, predvođena Malu Dreyer iz SDP opstati i nakon izbora. Ove tri vladajuće partije su na putu da osvoje zajedno 55 od ukupno 101 mesta u državnom parlamentu, više od trenutnih 51. Takođe, dok ovo pišem, predstavnik Zelenih, ministar-predsednik države Baden-Württemberg Winfried Kretschmann, ne sam da je uvećao rejting svoje stranke, već ima mogućnost izbora: nastavak aktuelne koalicije sa CDU, kao mlađe partnerke na vlasti i prelazak na„semafor“sa SDP i FDP kao mlađim koalicionim partnerima.

Obe države su dugo bile uporišta CDU, koja je vladala Rheinland-Pfalz-om od 1941. do 1991. godine. Ova država je dala, bez sumnje  najpoznatijeg kancelara CDU, Helmuta Kola. CDU je vladala Baden-Württemberg-om od 1953. do 2011. godine, kada je uspon Zelenih praćen tragedijom u nuklearnoj centrali Fukušima, doveo Zelene i Krečmara na vlast. Jedan od istorijski gledano najlošijih rezultata demohrišćana u obe savezne države dovodi se u vezu sa: sumornim okruženjem u osvitu slabog odziva na vakcinaciju u Nemačkoj, zamorom ljudi usled kovid „zatvaranja“, odlaskom Angele Merkel iz politike, nekoliko korupcijskih skandala u vezi sa zabranom nošenja maski koji su eskalirali prethodnih nedelja.

To je oborilo rejting CDU u istraživanjima javnog mnjenja. Premda je stranka još uvek po rejtingu ubedljivo na prvom mestu u državi, uspon koji se desio prošle godine, nakon što je nemački odgovor na pandemiju COVID19 bio dobro prihvaćen među stanovništvom, polako jenjava. Dok se novoizabrani lider Armin Laschet ne može smatrati odgovornim za rezultate u Rhineland-Pfalz-u i Baden-Württembergu mnogi u stranci koji su u njega i ranije sumnjali se pitaju da li je to zaista čovek koji će odagnati strahove CDU. CDU i njen bavarski partner Hrišćansko-socijalna unija (CSU) moraju uskoro da se odluče za zajedničkog kandidata koji će naslediti Angelu Merkel na mestu kancelarke. Današnji rezultati i duh „semafor koalicije“ čine Markusa Zodera, ministra-predsednika Bavarske, harizmatičniju i prilagodljiviju političku figure od Lascheta, izazovnom alternativom.ž

Ko god bude predvodio listu CDU/CSU za federalne izbore, Laschet ili Söder, verovatno će postati nemački kancelar. Trenutna istraživanja javnog mnjenja daju stranci solidno vođstvo i komotnu većinu (zajedno sa Zelenima), ili tanku (sa SDP u još jednoj velikoj koaliciji). „Semafor“ stranke su zajedno neznatno ispod rezultata koji garantuje većinu, za koju je u nemačkom izbornom sistemu potrebno oko 47% glasova. Rejting Zelenih je 18-20%, SDP 15-17%, FDP 7-8%.

Ali ne treba biti previse maštovit da bi se zamislila situacija u kojoj će neinspirativna lista CDU/CSU, praćena skandalima, izgubiti pet procenata podrške u odnosu na pomenute stranke. Kada se rezultati jednom zbroje, političari će obaviti preostali deo posla: SPD već zagovara „semafor koaliciju“ kao način da formira vladu koja naginje levici bez pomoći Levice (kontroverzne zbog svog porekla iz istočnonemačke Komunističke partije); Zeleni aktivisti bi radije izabrali vladu levice nego onu predvođenu CDU/CSU, a FDP premda je flertovala sa desnim populizmom prethodnih godina, takođe mora da pokaže ozbiljnost kao državotvorna stranka i pronađe svoj prepoznatljiv identitet u nemačkoj politici. „Semafor“- bilo da je predvođen kancelarom SDP ili Zelenih – tako može biti koristan za sve tri partije.

Večerašnji rezultat potvrdio je da takva mogućnost realno postoji. Dreyer je u intervju za državnu televiziju ZDF odgovorila na četiri pitanja i sva četiri su bila vezana za mogućnost primene „Semafor” modela sa  Rheinland-Pfalz-a na državni nivo. Tokom postizborne televizijske debate između predstavnika svih stranaka, Volker Wissing (FDP), (zamenik Malu Dreyer u vladi  Rheinland-Pfalz i novi partijski generalni sekretar, u javnosti viđen kao ključna ličnost za donošenje odluke o primeni “Semafor” koalicije na državni nivo) je čak bio uvučen u diskusiju oko tema (poput poreza na imovinu) koje mogu biti predmet neslaganja u budućoj koaliciji. Unutar CDU/CSU, iskusniji političari upozoravaju na mogućnost „Semafor” većine i dogovora koji bi potom usledio i označio njihov silazak sa vlasti nakon septembarskih izbora.

Važna pitanja još uvek ostaju otvorena. Da li će Laschet ili Söder voditi CDU/CSU u izbore kao zajednički kandidat koji treba da nasledi Merkel? Kakav će biti uticaj pandemije, čiji se treći talas uzdiže nad Nemačkom, na septembarske izbore? Koga će Zeleni kandidovati za kancelara/ku i kako će se on ili ona sa tim nositi? Možemo, u svakom slučaju biti sigurni u jedno: ovo će biti najinteresantniji izbori u Nemačkoj posle dugo vremena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here