Dok njena demokratija propada, nikada ne zaboravite da Mađarska i Viktor Orban nisu isto

Tekst preuzet:

https://www.newstatesman.com/world/europe/2021/06/its-democracy-deteriorates-further-never-forget-hungary-and-viktor-orb-n-are

Tekst objavio:  JEREMY CLIFFE

  1. jun 2021.

 

Nepravedno je da svet krivi nacionalni fudbalski tim za homofobne postupke svoje vlade. 

 

 

Viktoru Orbanu bio je potreban novi bauk. Dok njegova popularnost pada zbog katastrofalnog upravljanja pandemijom Covid-19 (Mađarska ima najveći broj poginulih po glavi stanovnika u Evropi), opšti izbori naziru se u proleće 2022. godine. Ksenofobični napadi na migrante i otvoreni antisemitski napadi na investitora Soroša su mađarskom premijeru poslednih godina obezbedile municiju za njegovu ratnu kulturu;„drugog“ protiv koga podstiču mržnju i strah. Sada je osuo paljbu na LGBT zajednicu.

Dana 15. juna, poslanici njegove stranke Fidesz glasali su za novi zakon koji je, uz nove sankcije protiv seksualnog zlostavljanja dece, zabranio „promovisanje ili prikazivanje“ homoseksualnosti ili promene pola maloletnicima (kao deo seksualnog obrazovanja u školama) i postavio ograničenja na prikazivanje LGBT sadržaja u medijima. Zakon je najnovija u nizu homofobičnih mera koje je uvela Orbanova vlada ogrezla u korupciji i poslednji korak u demontaži liberalne demokratije u Mađarskoj.

Međunarodna ogorčenost ispoljila se na fudbalskom terenu 23. juna, dok je Mađarska igrala protiv Nemačke na Evropskom prvenstvu. Iako UEFA nije odobrila plan da se osvetli minhenski stadion duginim bojama, gledaoci su na utakmici mahali transparentima u duginim bojama. Jedan gledalac je istrčao na teren sa LGBT zastavom i zadržao se ispred mađarskog timu tokom sviranja državne himne. To je bila spontana reakcija na Orbanovo širenje mržnje.

Ipak, posmatrajući sam upad na teren i neke izveštaje u medijima, nisam mogao da ne osetim nelagodu zbog načina na koji je targetiran mađarski nacionalni tim. Igrači su predstavnici svoje zemlje. Da, ali ovakvo ponašanje rizikuje da Orbana izjednači sa Mađarskom na način koji mu samo pomaže.

Mnogi Mađari su zgroženi novim zakonom kao i Nemci koji su protestvovali na utakmici. Uoči glasanja hiljade ljudi je demonstriralo u Budimpešti. Peter Gulacsi, mađarski golman, izjasnio se protiv Orbanove homofobne politike: „Ljubav, prihvatanje različitosti i tolerancija prema drugima su najvažniji“, napisao je na svojoj Facebook stranici povodom zabrane usvajanja dece od strane LGBT parova. Opoziciona koalicija protiv Orbana je, pre istraživanjima javnog mnjenja,  sada rame uz rame sa Fideszom. Jedna anketa sprovedena između 8. i 16. juna ukazuje da ima podršku između 47-50% glasača. Sasvim je moguće da će Gergeli Karacsoni, progresivni gradonačelnik Budimpešte, biti premijer sledeće godine.

Šta ostatak Evrope može da učini kako bi mu pomogao? Pitajte mađarske opozicione aktiviste i političare. Oni uglavnom traže da se istraje u borbi za bolju Mađarsku, a ne puke konstatacije o groznim politikama premijera. To znači napraviti jasnu razliku između, recimo, fudbalskog tima i vladine politike. “Podržavali smo naš divni tim”, tvitala je liberalna mađarska poslanica u Evropskom parlamentu Katalin Cseh nakon minhenske utakmice. „Izborili su se srcem, nastavili do kraja [i] učinili nas sve tako ponosnima. I zapamtite – Mađarska je više od Viktora Orbana. “

Sledećeg dana na samitu Evropskog saveta, drugi lideri su s pravom osudili Orbana zbog usvajanja zakona. Izveštaj kojim se osuđuje predloženi Orbanov zakon potpisalo je 17 vlada EU. Ipak, nisu svi napravili razliku između njenog vođe i same države. Mark Rutte, holandski premijer, rekao je novinarima: „Cilj je primorati Mađarsku da poklekne u vezi sa ovim pitanjem“, i dodao da Mađarska mora razumeti da članstvo u EU znači biti deo „zajednice vrednosti“.

Takva neodređenost, naročito zapadnih Evropljana, rizikuje da otpiše celu zemlju i njenu relativno mladu demokratiju nakon 1989. godine, kao  beznadežno zaostalu i fanatičnu (ono što mi je istoričar Timothi Garton Ash prikladno opisao kao „unutarevropski orijentalizam“). To Orbanu daje previše kredita i direktno utiče na njegov narativ o žalbi i samosažaljenju. Naravno, premijer je objavio izvan konteksta snimak Rutteova komentara – „Cilj je primorati Mađarsku da padne na kolena“ – na svojoj Facebook stranici pod naslovom: „Pokažite više poštovanja prema Mađarima!“. Sa prijateljima poput ovih, mađarskoj opoziciji teško da trebaju neprijatelji.

Ono što čini upotrebu određenih jezičkih znakova i gestova u politici problematičnim, je to što su oni često zamena, pre nego uvod i priprema za određene ozbiljne akcije, primetio je Cas Mudde, vodeći eksperat koji za medije tumači ponašanje stranaka krajnje desnice. Nekoliko država EU, među 17 koje su kritikovale ponašanje Viktora Orbana zakonski ne priznaje gej brakove (np. Italija i Kipar). Na unutrašnje političkom planu nizozemski premijer Mark Rute, sarađuje sa strankama koje se protive nekim od priznatih prava LGTB zajednice.

A tu je i sama Nemačka, gde se  iza nekih pro LGBT zalaganja, može uočiti doza licemerja. Koliko su, na primer, nemačkim firmama koje svojim ogromnim ulaganjima u Mađarsku čine ekonomsku kičmu režima Orbana, značile zastave duginih boja? Koliko je dobro za Angelu Merkel da osuđuje taj zakon kada i ona sama usporava i odlaže konkretne korake, kao što su uslovljavanje pristupa EU fondovima za države u kojim se ne poštuju EU standardi i vladavina zakona, što bi Orbana zaista nateralo da plati ozbiljnu političku cenu? „Postoji bezbroj načina da se preduzme akcija protiv Orbana“, očajava Cseh, „ono što nedostaje je politička volja, posebno od strane nemačkih konzervativaca.“

Najbolji način da ostatak Evrope pomogne Mađarima da zbace Orbana i orbanizam sa vlasti je da prestanu izjednačavati celu državu sa njegovim mračnim standardima. To znači nultu toleranciju prema njegovoj nepoštenoj i pokvarenoj vladi i mnogim zloupotrebama koje ona sprovodi. To takođe znači da imati poverenje da bolja strana Mađarske može prevladati.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here