U susret Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice

Iz serije "Razgovora u doba korone", stiže najnoviji sa temom: U susret Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice

0
234
Imunizacija protiv HPV
Izvor: Pixabay

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice ove godine se obeležava od 18. do 24. januara. Nekoliko godina unazad se bavim ovom temom, te sam tim povodom organizovala još jedan “Razgovor u doba korone” na Zoomu. 

Pandemija izazvana korona virusom stavila je u drugi plan sve teme, iako zbog toga ne gube na važnosti, ali je značajno obeležiti ovu nedelju čiji je cilj podizanje svesti i ukazivanje na rizike koje sa sobom nose infekcije izazvane humanim papiloma virusom, pre svega rak grlića materice. 

Razgovarala sam sa teoretičarkom Marijom Ratković, predsednicom Centra za biopolitičku edukaciju “Biopolis” i autorkom knjige “Ispod majice”, dr Predragom Đurićem, specijalistom medicine u oblasti epidemiologije i doktorom medicinskih nauka u oblasti javnog zdravlja i Goricom Nikolin, novinarkom portala 021.rs. 

U susret Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice

U samom zaključku, dogovoreno je da iskoristimo sve resurse i mehanizme sa ciljem podizanja svesti u javnosti o ovoj temi, da se sa kampanjskog i projektnog pređe na sistemsko i sistematsko finansiranje imunizacije protiv humanog papiloma virusa, jer tako svako od nas može donositi odluke u interesu sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih. Promena crne statistike sa obolelih 1600 i umrlih 500 žena svake godine u Srbiji, je posao koji ne prestaje. 

Ceo snimak „Razgovora u doba korone“ sa temom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, možete pogledati na linku OVDE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here