Početak: četvrtak 18.11.2021. od 19 časova.

Mesto: https://www.facebook.com/PolitickiP i https://www.youtube.com/channel/UCGE67ZH8m3Gb5YeeTtCJaGQ

DEMOKRATIJA I MEDIJI U VREME PANDEMIJE

 

 

 

Kao rezultat političke zloupotrebe zdravstvene krize, poslednje dve godine, ugrožene su demokratija i sloboda izražavanja. To se naročito odnosi na države poput Srbije, u kojima je pandemija povod za dodatno podrivanje demokratskih institucija, građanskih sloboda, osnovnih ljudskih prava i javnog informisanja zasnovanog na objektivnosti i dokazima.

Umesto da pruže objektivnu sliku o zdravstvenoj situaciji, određeni mediji su povremeno širili dezinformacije, a drugi podsticali strah i paniku, pa smo tako pored pandemije dobili i fenomen „infodemije“. Dodatan problem u izveštavanju medija u Srbiji predstavljale su vanredne mere donete pod izgovorom  opasnosti od širenje pandemije, a koje su zapravo legitimisale: prikrivanje informacija od interesa za građane, cenzuru, pritiske, pretnje, hapšenje i progon novinara od strane državnih vlasti.

Sloboda izražavanja je ugrožena jer se svaka argumentovana kritika ponašanja vlasti, pogotovo u vezi sa neadekvatnim odgovorom na krizu,  tretira kao napad na bezbednost države. S druge strane, informacije od značaja za javnost, kao što su broj preminulih i stanje zdravstvenog sistema, proglašene su za državnu tajnu. Česte  promene u državnoj strategiji borbe protiv pandemije uticale su na to da gađani imaju sve manje poverenja u državu i institucije. Erozijama političkog-pravnog sistema u poslednje vreme nastavlja se udarom na osnovna građanska prava kroz izmene zakona o parničnom postupku, najave donošenja novog zakon o policiji,  itd.

Imajući sve to u vidu, na vebinaru ćemo se najpre baviti pitanjima uticaja pandemije na upotrebu medija kao sredstva javnog (dez)informisanja. Kako je pandemija uticala na društvene slobode i gde su granice njenog postojanja? Da li postoje određene društvene grupe koje su naročito pogođene novonastalom situacijom? Kako je kriza uticala odnose unutar zajednice i da li je pandemija promenila naš odnos  prema solidarnosti i drugim sličnim temama? Na kraju, naše sagovornice, pokušaće da pruže odgovor i na pitanje koja su rešenja za izlazak iz ovakve situacije?

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here