Međunarodni dan žena proslavlja se kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Obeležavanje današnjeg dana služi nam kao podsetnik na velike istorijske borbe za bolji položaj žena u društvu, kao podsticaj za kritiku sadašnjeg stanja i inspiracija za sve borbe u budućnosti. Borba za prava žena je borba za ljudska prava, jednakost i emancipaciju društva u celini.

Osmi mart kao praznik ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Prvi Dan žena obeležen je 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike. Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine. Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Danas mnoge organizacije u svetu obeležavaju Međunarodni dan žena demonstracijama, predavanjima i akcijama sa ciljem promovisanja ravnopravnosti i daljeg unapređenja ženskih i ljudskih prava. A neke se nastoje izboriti da postane državni praznik u zemljama u kojima to još nije.

Živeo Osmi mart!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here